ALBANIJA

Albanija zapljuskuju dva mora – Jadransko i Jonsko, preko 400 km gotovo netaknute obale, peščane, nezagađene plaže, prijatna mediteranska klima, kulturno istorijske vrednosti i moderni hoteli. Letovanje u Albaniji privlači sve veći broj turista kao poslednje skriveno mesto Mediterana. Turizam je u povoju, a krase ga ljubazni domaćini i novi moderni hoteli koji su mahom na samoj plaži. Hrana je pretežno mešavina mediteranske i tradicionalne balkanske kuhinje. Poslužiju se odlična vina a svakako treba probati i čuveni albanski konjak Skenderbeg.

Saranda je grad u južnoj Albaniji u oblasti Valona, smeštena je na obalama Jonskog mora. Saranda predstavlja jedan od najvažnijih turističkih centara u zemlji. Preko puta grada se nalazi grčko ostrvo Krf, a pored grada u more utiče reka Bistrica.
Ksamil je naselje u južnoj Albaniji i deo je nacionalnog parka Butrint. Ksamil je jedno od najposećenijih primorskih odmarališta, a glavna atrakcija su obližnja ostrva Ksamil. Tokom komunizma ovo područje je postalo poznato po proizvodnji maslinovog ulja, limuna i mandarina.
Drač je grad i luka na obali Jadranskog mora, nalazi se 33 km zapadno od Tirane i predstavlja veliki ekonomski centar u Albaniji. Jedan je od najstarijih gradova u tom delu, početci datiraju još iz antičkog doba kada je na tom mestu 627 godine p.n.e osnovan grad Epidamnos. Poslednjih godina Drač postaje sve popularnija turistička destinacija.
Valona se nalazi u istoimenoj oblasti, smeštena je na uzvišici iznad Valonskog zaliva Jadranskog mora, skoro potpuno okružena planinama. Luka u Valoni je najbliža luci Bari u Italiji. 

Cenovnici


Sign In